Kiełbasa biała klasyczna – chuda
Surowce:
– 6 kg karkówki w miarę chudej,
– 2 kg boczku,
– 1 kg szynki (kl. I),
– 1 kg II wołowej,
– sól 20g/kg,
– pieprz czarny 1g/kg,
– majeranek 2g/kg
– czosnek siekany 3g/kg,
– kiełbaśnice 32+
I wieprzową (szynkę) zemleć na sitku 8mm, karkówkę i boczek zemleć na sitku 6mm, a II wołowa 3 x na sitku 3mm lub raz i kutrować.
Wymieszać wszystkie rodzaje mięsa, dodać przyprawy i sól. dokładnie wyrobić. Napełnić kiełbaśnice.
Można robić tzw. ślimaki lub odkręcać w dowolne odcinki. Mrozić surowe lub parzyć na ogólnych zasadach.
Kiełbaski są raczej chude, ale niektórzy takie wolą, choć mi smakują średnio. Ja dałbym jeszcze tłuszczu wieprzowego lub podgardla tak z 15%. Kiełbaski białe po gotowaniu tracą tłuszcz i są troszkę suche. Potrzeba wtedy do nich sos.
Smacznego