Kiełbasa biała klasyczna

Kiełbasa biała klasyczna  – chuda

Surowce:

– 6 kg karkówki w miarę chudej,

– 2 kg boczku,

– 1 kg szynki (kl. I),

– 1 kg II wołowej,

– sól 20g/kg,

– pieprz czarny 1g/kg,

– majeranek 2g/kg

– czosnek siekany 3g/kg,

– kiełbaśnice 32+

I wieprzową (szynkę) zemleć na sitku 8mm, karkówkę i boczek zemleć na sitku 6mm, a II wołowa 3 x na sitku 3mm lub raz i kutrować.

Wymieszać wszystkie rodzaje mięsa, dodać przyprawy i sól. dokładnie wyrobić. Napełnić kiełbaśnice.

Można robić tzw. ślimaki lub odkręcać w dowolne odcinki. Mrozić surowe lub parzyć na ogólnych zasadach.

Kiełbaski są raczej chude, ale niektórzy takie wolą, choć mi smakują średnio. Ja dałbym jeszcze tłuszczu wieprzowego lub podgardla tak z 15%. Kiełbaski białe po gotowaniu tracą tłuszcz i są troszkę suche. Potrzeba wtedy do nich sos.

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego