Kiełbaski czosnkowe
Składniki:
– karkówka 2,5kg,
– słonina 0,5kg,
– osłonki wieprzowe kal 28,
– sól 20g/kg,
– ziele angielskie 0,5g/kg,
– pieprz mielony czarny lub biały 1g/kg,
– cukier brązowy 2g/kg,
– cynamon 0,5g/kg,
– gałka muszkatołowa 0,5g/kg,
– tymianek 0,5g/kg,
– siekany czosnek 3g/kg,
– imbir mielony 2g/kg,
– wino białe wytrawne 25ml/kg,
Mięso pokroić w kostkę i zemleć na sitku 6mm. Dodać wszystkie przyprawy i sól oraz wino i starannie wymieszać . Wyrobić masę ręcznie lub mieszałką, aż stanie się klejąca.
Napełnić osłonki np. za pomocą Zelmerka z lejkiem lub nadziewarką odwijając kiełbaski długości ok. 10cm.
Kiełbaski włożyć do lodówki i zużyć surowe w ciągu 2-3 dni lub zamrozić.
Można też sparzyć w wodzie o temp. ok 75 stopni ok 20min, do osiągnięcia wewnątrz temp, ok 70 stopni.
Parzone kiełbaski po ostygnięciu też można mrozić.
Kiełbaski zapakowane w torebki do mrożenia.
Smacznego