Kiełbaski czosnkowe

Kiełbaski czosnkowe

Składniki:

– karkówka 2,5kg,

– słonina 0,5kg,

– osłonki wieprzowe kal 28,

– sól 20g/kg,

– ziele angielskie 0,5g/kg,

– pieprz mielony czarny lub biały 1g/kg,

– cukier brązowy 2g/kg,

– cynamon 0,5g/kg,

– gałka muszkatołowa 0,5g/kg,

– tymianek  0,5g/kg,

– siekany czosnek 3g/kg,

– imbir mielony 2g/kg,

– wino białe wytrawne 25ml/kg,

Mięso pokroić w kostkę i zemleć na sitku 6mm. Dodać wszystkie przyprawy i sól oraz wino i starannie wymieszać . Wyrobić masę ręcznie lub mieszałką, aż stanie się klejąca.

Napełnić osłonki np. za pomocą Zelmerka z lejkiem lub nadziewarką odwijając kiełbaski długości ok. 10cm.

Kiełbaski włożyć do lodówki i zużyć surowe w ciągu 2-3 dni lub zamrozić.

Można też sparzyć w wodzie o temp. ok 75 stopni ok 20min, do osiągnięcia wewnątrz temp, ok 70 stopni.

Parzone kiełbaski po ostygnięciu też można mrozić.

Kiełbaski zapakowane w torebki do mrożenia.

Smacznego