Kiełbasa biała surowa

Receptura z lat 50 XXw

Składniki:

  • wieprzowina kl. I 1kg
  • wieprzowiny kl. II (tłusta) 3,5kg
  • wołowina kl. I lub II 0,5kg
  • pieprz naturalny 1,5g/kg
  • czosnek 1 główka
  • majeranek 2-3g/kg
  • sól kamienna lub morska 20-22g/kg
  • jelita wieprzowe

Sposób wykonania:

Mięso po klasyfikacji rozdrobnić: kl.I na sitku 12mm, kl. II na sitku 8mm, wołowinę na sitku 2-3mm. Wszystkie rodzaje mięsa wymieszać dokładnie, dodać sól i przyprawy oraz do 5% zimnej wody. Napełnić jelita odkręcając w parki. Parzyć i konsumować lub zamrozić surowe i parzyć po odmrożeniu przed spożyciem.

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Smacznego