Kiełbasa domowa z dzika


Składniki:

  • m. z dzika łopatki bez ścięgien + okrawki 3kg
  • m. ścięgniste z dzika 1kg
  • m. wieprzowe kl. I z szynek 1kg
  • słonina 0,5kg
  • czosnek świeży wg. uznania
  • pieprz czarny 1,2g/kg
  • jałowiec 1g/kg
  • jelita wieprzowe

Mięso zapeklować na sucho 3-4 dni temp. lodówkowa. Następnie m. bez ściegien z dzika oraz okrawki rozdrobnić na sitku 6mm, m. ścięgniste na sitku 3mm, a m. wieprzowe z szynek na sitku 10mm. Słoninę pokroić w kostkę 5x5mm lub zemleć na sitku 6-8mm. Wymieszać do nabrania kleistości dodając przyprawy i wodę w ilości ok. 5%. Napełnić ściśle osłonki odkręcając w parki. Osadzać ok. 8h w temp 10st.
Osuszyć w wędzarni w temp. ok. 50 st. Wędzić dymem o temp. 40-50 st. do uzyskania ciemnej barwy. Podpiekać w temp. ok. 80-90 st. do uzyskania wewnątrz ok. 70 st. Następnego dnia wędzić powtórnie w temp do 40 st. ok. 4h.
Podsuszać ok. 5 dni w temp. do 15 st.

Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe

Smacznego