Składniki
– 1,5 kg polędwicy
– 2 kg mięsa z łopatki kl I
– 1,5 kg mięsa z łopatki z przerostami tłuszczu, boczku, podgardla
– 1 kg słoniny
– przyprawy: majeranek, czosnek, świeży, pieprz, kolendra, kminek, ziele angielskie
– sól peklowa 30% sól morska 70%
– 100ml Whisky
Jak robimy
Peklowanie naszej kiełbasy gospodarza to 48 godzin
Polędwicę i łopatkę kl I jedziemy nożykiem w kostkę 2×2 lub więcej 1 kg łopatki kl II mielimy średnim sitkiem, 0,5kg boczku lub podgardla lecimy na drobnym sitku
Słoninkę kroimy na drobną kostkę 0,5 jak będzie większa to też nic się nie stanie. Dodajemy przyprawy, mieszamy.
Pakujemy w to co mamy ja mam w osłonkach białkowych ale może być w jelitach
Wędzenie
Wędzimy trzy razy rzadkim dymem po 3 godzinki zostawiamy we wędzarni jak warunki pozwolą, przynajmniej tydzień