Kiełbasa marynowana

Składniki:

  • 1kg białej kiełbasy parzonej

Marynata:

  • cebula czerwona 2 główki
  • cebula biała 2 główki
  • ziele angielskie 15 ziaren
  • liść laurowy 15 szt
  • czosnek 1 główka
  • sól 100 g
  • cukier 150 g
  • ocet 10% 0,35 l
  • koper świeży 1 pęczek
  • olej 0,1l
  • woda około 0,5l

Kiełbasę biała pokroić w kawałki, podsmażyć na smalcu.

Cebulę pokrojona w wiórki smażymy na oleju do zeszklenia. Pod koniec dodajemy przyprawy i czosnek. Dodajemy wodę, a do niej jak zawrze sól i cukier oraz ocet.

Kiełbasę wkładamy do słoika lub słoików, ja użyłam słoików 0,9l i 0,6l. Zalewamy słoiki przygotowaną gorąca zalewą, odwracamy i po ostygnięciu przenosimy w chłodne miejsce na kilka dni.

Kiełbasa nadaje się do jedzenia po 3-4 dniach .

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Smacznego