Składniki:
- 1kg białej kiełbasy parzonej
Marynata:
- cebula czerwona 2 główki
- cebula biała 2 główki
- ziele angielskie 15 ziaren
- liść laurowy 15 szt
- czosnek 1 główka
- sól 100 g
- cukier 150 g
- ocet 10% 0,35 l
- koper świeży 1 pęczek
- olej 0,1l
- woda około 0,5l
Kiełbasę biała pokroić w kawałki, podsmażyć na smalcu.
Cebulę pokrojona w wiórki smażymy na oleju do zeszklenia. Pod koniec dodajemy przyprawy i czosnek. Dodajemy wodę, a do niej jak zawrze sól i cukier oraz ocet.
Kiełbasę wkładamy do słoika lub słoików, ja użyłam słoików 0,9l i 0,6l. Zalewamy słoiki przygotowaną gorąca zalewą, odwracamy i po ostygnięciu przenosimy w chłodne miejsce na kilka dni.
Kiełbasa nadaje się do jedzenia po 3-4 dniach .
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Smacznego