Kiełbasa marynowana w pomidorach
Składniki:
1kg kiełbasy białej parzonej, najlepiej własnej roboty
Sposób wykonania:
Kiełbasę biała pokroić w kawałki, podsmażyć na smalcu.
Przygotować w międzyczasie zalewę:
– ocet 3/4 szklanki
– 2 i 1/4 szklanki wody
– 10 ziaren ziela angielskiego
– kilka listków laurowych
– koncentrat pomidorowy 100g
– sos paprykowy ostry 3 łyżeczki (mieszanka ziół)
– cebula 300-400g
– cukier 5 łyżeczek
– sól 3 łyżeczki
– olej rzepakowy 12 łyżek
Cebulę pokrojona w wiórki smażymy na oleju pod koniec smażenia dodajemy sos paprykowy ostrego oraz koncentrat. Wodę gotujemy z przyprawami dodajemy ocet i wcześniej podsmażoną cebulę. Wszystko zagotowujemy.
Kiełbasę wkładamy do słoika lub słoików, ja użyłam słoików 0,9l i 0,6l. Zalewamy słoiki przygotowaną gorąca zalewą, odwracamy i po ostygnięciu przenosimy w chłodne miejsce na kilka dni.
P.S.
Przepis zainspirowany wedzeniedomowe.pl