Składniki:
– mięso wieprzowe kl I 3,6kg
-mięso z dzika kl II 5,2kg
– wołowina (ścięgniste) 1,2kg
– peklosól 17-20g/kg,
– pieprz naturalny 1,5g/kg,
– jałowiec 1g/kg,
– czosnek 2-3g/kg
– jelita kal. 28-32mm,
Mięsa kroimy i każde oddzielnie peklujemy na sucho przez co najmniej 48h-72h.
Następnie mięso kl. I mielimy na sitku 12mm lub większym. Mięso kl II mielimy na sitku 8mm, a mięso kl III mielimy na sitku 2-3mm i jeśli mamy jak to kutrujemy.
Wszystkie mięsa mieszamy. Dodajemy przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masę.
Napełniamy jelita i odkręcamy w odcinki ok. 18-20cm w parki. Napełniamy jelita dość ścisło. Powietrze wykłuwamy szpilką.
Wkładamy do ciepłej wędzarni i suszymy. Wędzimy dymem o temp do 65 stopni do uzyskania ciemno brązowego koloru. Następnie podpiekamy w temp do ok. 80 stopni do uzyskania wewnątrz wyrobu temp. ok 70stopni.
Drugiego dnia wędzimy zimnym dymem przez ok 6 do 12h.
Podsuszamy 1 tydzień w temp. ok. 10 stopni.
Smacznego