Kiełbasa palcówka z dzika

Składniki:

  • 4,5 kg mięsa kl. I z dzika
  • 0,5kg słoniny z dzika,
  • peklosól 17 g/kg,
  • pieprz 1,2 g/kg,
  • ziele angielskie 0,5 g/kg,
  • majeranek 0,5 g/kg,
  • czosnek 2-3 g/kg,
  • jelita wieprzowe

Mięso pokroić w kostkę 3x3cm zapeklować na sucho. Słoninę również pokroić i zasolić. Czas peklowania dziczyzny na sucho 5 dni w temp ok 5-6 stopni.
Następnie mięso kl. I zemleć na szarpaku, słoninę pokroić w drobną kostkę lub też zemleć na szarpaku.Dodać przyprawy i dokładnie dokładnie wymieszać.
Następnie napełnić osłonki.
Powiesić na kije w przewiewny, ciepłym miejscu na 2-3 doby np kuchnia.

Drugiego dnia można podwędzić dymem o temp do max 30 stopni ok 2h.
Następnie powiesić w chłodniejszym miejscu na ok tydzień. Można jeszcze raz podwędzić jak za pierwszym razem.

Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe

Smacznego