Składniki:
- 4,5 kg mięsa kl. I z dzika
- 0,5kg słoniny z dzika,
- peklosól 17 g/kg,
- pieprz 1,2 g/kg,
- ziele angielskie 0,5 g/kg,
- majeranek 0,5 g/kg,
- czosnek 2-3 g/kg,
- jelita wieprzowe
Mięso pokroić w kostkę 3x3cm zapeklować na sucho. Słoninę również pokroić i zasolić. Czas peklowania dziczyzny na sucho 5 dni w temp ok 5-6 stopni.
Następnie mięso kl. I zemleć na szarpaku, słoninę pokroić w drobną kostkę lub też zemleć na szarpaku.Dodać przyprawy i dokładnie dokładnie wymieszać.
Następnie napełnić osłonki.
Powiesić na kije w przewiewny, ciepłym miejscu na 2-3 doby np kuchnia.
Drugiego dnia można podwędzić dymem o temp do max 30 stopni ok 2h.
Następnie powiesić w chłodniejszym miejscu na ok tydzień. Można jeszcze raz podwędzić jak za pierwszym razem.
Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe
Smacznego