Kiełbasa popularna
Bardzo prosty przepis. Kiełbasa jest na soli, tak więc nadaje sięna grilla i ognisko
Składniki:
– wieprzowina kl. II 6kg
– wieprzowina kl. III 1kg
– wołowina ścięgnista 3kg
– sól morska 20g/kg
-pieprz mielony 1,5g/kg
– czosnek 2g/kg
– jelita 32+
Mięso kl. II rozdrabniamy na sitku 8mm, mięso kl. III i wołowe rozdrabniamy na sitku 3mm dwa razy. Dodajemy sól morską oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie dodajemy wody ok. 2-3% i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia rano jeszcze raz mieszamy, dodajemy troszkę wody. Napełniamy ściśle osłonki odkręcając parki ok. 30-40cm długości. Osadzamy 1h w temp max 18 stopni.
Wędzimy po osuszeniu dymem o temp. ok. 50 stopni do uzyskania jasno brązowej barwy.
Parzymy w wodzie o temp. ok. 75 stopni 25-35min.
Studzimy do uzyskania wewnątrz temp. ok. 10stopni.
Wędzimy powtórnie dymem o temp. do 30 stopni ok. 8-10h.
Smacznego