– 3,5 kg Łopatki
– 1,5 kg Boczku
– 10 g czosnku na 1 kg mięsa
– 4 g pieprzu na 1 kg mięsa
– gorczyca nie za dużo nie za mało ja dałem garść(w całości nie mielona)
– 25 g peklosoli na kg mięsa
– 1 szklanka wody na całość
Mięso zapeklowałem na sucho 48h w temp. 4 stopni (w lodówce)
następnie mieliłem na sitku 4-5,
dodałem wszystkie przyprawy i umieściłem w lodówce na 12 godzin, po tym czasie można ewentualnie doprawić według własnego smaku , ja nic nie doprawiałem, przystąpiłem do napełniania osłonek kalibru 29-32.
Osadzałem około 1.5h następnie
Osuszałem w wędzarni około 1.5 h (osuszanie połączyłem z rozgrzaniem wędzarni) ,
Kiedy na termometrze miałem 65 stopni zacząłem wędzenie, wędziłem starając się utrzymać 64 stopnie przez 2 do 3 godzin po tym czasie dołożyłem średni kawałek drewna i zostawiłem wędzarnie do wystudzenia u mnie trwało to około 9 godzin w ten sposób otrzymałem podsuszaną swojską kiełbaskę.
Bardzo ważne przy tym wyrobie trzeba się liczyć z utratą masy kiełbasy ja straciłem około 1.5 kg ale naprawdę warto.
Podziękowanie kol. Misiek za przesłanie przepisu.