Kiełbasa wiejska z koguta
Wyroby wykonane z prawdziwego wiejskiego koguta, nie tam z jakiegoś fermowego kurczaka nafaszerowanego antybiotykami.
Składniki:
– mięso jasne i ciemne z kurczaka ze skórą 2kg,
– mięso IIkl wieprzowe 0,5kg,
– peklosól 17g/kg,
– pieprz czarny mielony 1g/kg,
– pieprz kajeński 1g/kg,
– majeranek 2,5g/kg,
– czosnek 2g/kg,
– jelita wieprzowe kal 28-30mm,
Mięso sklasyfikować. Skórę i ścięgna zasolić. Mięso pokroić w kostkę i zapeklować 24h.
Zemleć mięso na sitku 6mm, a skóry dwa razy na 2-3mm. Następnie mięso wymieszać z ziołami.
Napełnić jelita odkręcając kiełbaski ok. 25 cm.
Wędzić ciepłym dymem do uzyskania barwy jasno brązowej.
Parzyć w wodzie o temp. ok 75-78 stopni do uzyskania wewnątrz temp 72-74stopnie.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego