Kurczak po cygańsku i ziemniaki po mumbajsku
Przepis ze strony mniam-mniam.blog.pl
I. Ziemniaki:
Kilka dużych ziemniaków
2 cm kawałek imbiru
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka chili w proszku
sóldo samku
2 łyżki oleju do smażenia
Obrane ziemniaki pokroić w grubą kostkę (ja kroję na ćwiartki bądź ósemki w zależności od wielkości bulwy) i lekko obgotować, ale tak aby nie zmiękły. Nasiona kminu i kolendry utrzeć w moździerzu (ja używam mielonych) i wymieszać z pozostałymi przyprawami. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Na patelni rozgrzać olej (dosłownie ze 2 łyżeczki więcej nie potrzeba) wrzucić ziemniaki oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Dodać starty imbir. Smażyć do czasu aż ziemniaki otoczone będą chrupiącą, złotą skórką. Posypać natką kolendry ewentualnie jak ktoś nie lubi może posypać natką pietruszki, koperku, szczypiorku…
II. Kurczak
5 udek całych lub 10 połówek – posypać przyprawą typu warzywko i słodką papryką
1/3 kostki masła
1 cebula pokrojona w kostkę
1 szklanka bulionu
2 łyżki ketchupu
malutki słoiczek przecieru pomidorowego
2 łyżki cukru
trochę śliwek suszonych, ile kto lubi
1 łyżka octu winnego
trochę soli
1/2 szklanki powideł śliwkowych, nie za dużo bo będzie słodko
Udka posypać vegetą i papryką. Obsmażyć na patelni na złoty kolor. Wszystkie składniki sosu zagotować. Opieczone udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem. Przykryć i piec w piekarniku około godziny w temp. 180 stopni C. Osobiście często piekę w kuchence mikrofalowej włączając dodatkowo grill i termoobieg.
Wystarczy zrobić jeszcze zieloną sałatę i mamy sposób na niebanalny obiad.
Polecam przepis wart rozpowszechnienia
Smacznego