Składniki:
- uda kurczaka, najlepiej wiejskiego lub z wolnego chowu
- peklosól 17-24g/kg
- pieprz biały 1,5g/kg
- czosnek granulowany 2g/kg
- nitki chili
Uda kurczaka trybujemy, zdejmujemy skórę. Mięso tniemy w kostkę i nacieramy peklosolą i odstawiamy na 24h do lodówki. Skórki solimy i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie skórki rozdrabniamy na sitku 2-3mm dwa razy, a mięso z ud na sitku 6mm. Mieszamy wszystko razem, dodajemy przyprawy i wyrabiamy farsz.
Szynkowar wykładamy folią celulozową bądź do szynkowarów.
Sypiemy nitki chili na dno, układamy farsz dokładnie pozbywając się powietrza, posypujemy nitkami po wierzchu (można nitki dodać do farszu podczas mieszania). Zawijamy folię, zakładamy docisk szynkowaru i wstawiamy szynkowar do naczynia z wodą, tak aby nie zalać pokrywy. Parzymy w wodzie o temp. 75 stopni 1h 45min.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Smacznego