Mielonka z uszami
Składniki:
– mięso wieprzowe kl. II (okrawki z rozbioru lub boczek, karkówka) 3kg
– mięso wieprzowe kl. III (golonka) 1kg
– uszy wieprzowe wędzone 1kg
– pieprz naturalny 1,0g/kg
– gałka muszkatołowa 0,5g/
– czosnek 2g/kg
– papryka słodka na tzw. oko
– żelatyna ok 1-2 łyżeczki na kg
– peklosól 18g/kg
Mięso wieprzowe pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48h peklosolą 18g/kg. Następnie wieprzowinę kl. II rozdrobnić na sitku 8mm, a kl. III na sitku 3mm. Uszy po wędzeniu były parzone 2h. Następnie należy uszy wraz z tłusta częścią od strony głowy pokroić i zemleć na sitku 6mm. Wymieszać wszystkie rodzaje mięsa, dodać przyprawy oraz wodę w ilości do 5%. Na koniec wsypać żelatynę i wymieszać, napełnić osłonki barierowych lub szynkowar.
Po napełnieniu parzyć w wodzie o temp. ok. 75 stopni przez 1,5-2h.
Smacznego