Obwarzanki z białym serem beny
Składniki
– 1/2 kg twarogu półtłustego
– 1/2 kg mąki
– 1/2 szklanki cukru
– 4 żółtka
– 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka octu
– 1/4 litra kwaśnej śmietany
– cukier waniliowy
– olej do smażenia (do zimnego oleju dodać mały kieliszek spirytusu)
Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać przepuszczony przez maszynkę do mięsa twaróg, wbić żółtka, dodać cukier, śmietanę, sodę i ocet.
Następnie zagnieść ciasto. Posypać je delikatnie mąką i przełożyć na talerz .
Odrywać ciasto po kawałku, rozwałkować na grubość ok. 1cm i wykrawać szklanką lub kubkiem kółka, a małym kieliszkiem zrobić w środku mały otworek.
Wykonać wszystkie obwarzanki i odłożyć na deskę. Następnie rozgrzać w np. rondlu olej i wrzucać obwarzanki na głęboki olej i smażyć.
Po usmażeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego