Ogórki kiszone na zimę


Składniki:
– ogórki gruntowe tzw. kiszeniaki (nie wszystkie nadają się do kiszenia, niektóre po ukiszeniu robią się miękkie, a inne przenawożone śmierdzą g…..)
– koper (baldachy lub całe łodygi),
– korzeń chrzanu,
– czosnek,
– gorczyca,
– liście dębowe lub wiśniowe, albo czarnej porzeczki ,
– sól kamienna niejodowana,

Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Słoje (ja używam 900ml) i pokrywki umyć, wyparzyć i osuszyć. Koper, chrzan, liście i czosnek oczyścić i umyć. Ogórki układamy ścisło w słojach wkładając jednocześnie do każdego słoja: gałązkę kopru, 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu pokrojony w paski (wielości palca), ½ łyżeczki ziaren gorczycy 2-3 liście dębowe. Można również dodać marchewkę pokrojona w paski lub plasterki (wpływa na ładny wygląd, ale na smak chyba nie bardzo).
W garnku zagotowujemy wodę z solą kamienna. Na każdy litr wody dajemy 1 łyżkę stołową soli. Gorąca solanką zalewamy ogórki (muszą być całkowicie zalane  ) i szczelnie zakręcamy słoiki. Pozostawiamy w kuchni lub innym ciepłym miejscu 3-4 dni. Zazwyczaj następnego dnia solanka mętnieje, tzn. że wszystko jest ok. i zaczęło się kiszenie. Wynosimy w chłodne miejsce. Nie należy wynosić słoików od razu w chłodne miejsce, bo ogórki nie zakisza się!

Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe

Smacznego