Ogórki po Watykańsku wg. Wiesi.

Składniki:

  • ogórki 4kg
  • ocet 2 szklanki
  • cukier 0.8kg
  • woda 1,5 szklanki
  • koper
  • rodzynki
  • pieprz
  • czosnek
  • sól

Przygotowanie

Ogórki pokroić w ćwiartki. Zasypać łyżką soli, zostawić na 2 godz.

ZALEWA

– 0,8kg cukru,

– 2 szkl. octu,

– 1 i 1/2 szkl. wody.

Wodę zagotować. Dodać wszystkie składniki zalewy. Po zagotowaniu wychłodzić.

Napełnianie słoików

Do każdego słoika (małego) włożyć:10 rodzynek, 8 ziaren pieprzu czarnego, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki nasion kopru (ja dałam po jednym baldachu). Ogórki odsączyć i ułożyć w słoikach zalać ciepłą zalewą. Pasteryzować 5 min. Słoiki wkładać do garnka z ciepłą wodą. Zalewy starczyło mi na 2 kg ogórków, musiałam dorobić jeszcze jedną porcję zalewy.

Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego