Składniki:
- ogórki 4kg
- ocet 2 szklanki
- cukier 0.8kg
- woda 1,5 szklanki
- koper
- rodzynki
- pieprz
- czosnek
- sól
Przygotowanie
Ogórki pokroić w ćwiartki. Zasypać łyżką soli, zostawić na 2 godz.
ZALEWA
– 0,8kg cukru,
– 2 szkl. octu,
– 1 i 1/2 szkl. wody.
Wodę zagotować. Dodać wszystkie składniki zalewy. Po zagotowaniu wychłodzić.
Napełnianie słoików
Do każdego słoika (małego) włożyć:10 rodzynek, 8 ziaren pieprzu czarnego, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki nasion kopru (ja dałam po jednym baldachu). Ogórki odsączyć i ułożyć w słoikach zalać ciepłą zalewą. Pasteryzować 5 min. Słoiki wkładać do garnka z ciepłą wodą. Zalewy starczyło mi na 2 kg ogórków, musiałam dorobić jeszcze jedną porcję zalewy.
Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego