czyli boczek zrolowany dojrzewający.
Składniki:
– boczek wieprzowy,
– peklosól 17g/kg,
– pieprz 2 łyżki,
– jałowiec 2 łyżki,
– gałka muszktołowa 1/2 łyżeczki,
– cukier trzcinowy 2 łyżki,
– kilka listków laurowych,
– tymianek 2 łyżeczki,
– rozmaryn 1 łyżeczka,
– czosnek do smaku ile kto lubi,
Boczek formujemy w kształcie prostokąta. Skórujemy – zdejmujemy skórę.
Peklujemy na sucho nacierając peklosolą i wkładając do foliowych torebek.
Czas peklowania 7 dni w lodówce. Boczek nakrywamy deseczką i obciążamy podczas peklowania. Przewracamy go codziennie na druga stronę. Powstałe soki zlewamy.
Następnie nacieramy dodatkowo 1 łyżką pieprzu i rolujemy boczek, strona tłustszą na zewnątrz. Sznurujemy jak szynkę. Wieszamy na 1-2 w temp pokojowej w przewiewnym miejscu.
Następnie przenosimy do chłodniejszego pomieszczenia o temp. ok 10-15 stopni i wilgotności ponad 60%.
Boczek dojrzewa ok 2 tygodnie. Zapach podczas dojrzewania nie może przypominać zjełczałego tłuszczu. Kroimy na cieniutkie plasterki.
Smacznego