Papryka kiszona wg. Andrzeja_k
Składniki :
1 kg czerwonej słodkiej papryki
2 papryki czerwone peperoni
5 ząbków czosnku
3 listki laurowe
2 łyżki nasion kopru
2 łyżeczki nasion kminku
1 łyżeczkę nasion gorczycy
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 litr wody
3 dkg soli
Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne i pokroić wzdłuż na paski. Ząbki czosnku pokroić wzdłuż na cztery części. Paprykę układać w słoikach dokładając pokrojone ząbki czosnku oraz pokrojoną paprykę peperoni.
Zalewa
Wodę z przyprawami i solą zagotować i wystudzić, następnie zalać paprykę w słoikach .
Pozostawiona w ciepłym miejscu po 4-5 dniach nadaje się do spożycia. Do dłuższego przechowania należy słoiki po ukiszeniu mocno zakręcić i 10-15 minut pasteryzować.
Tak przygotowaną kiszoną paprykę można w chłodnym miejscu przechować kilka miesięcy
Smacznego