Pasztet cielęco-wieprzowy
– kpl cielęcy bez nerek (serce, płuca , wątroba, może być pół w zależności od wielkości)
– mięso wieprzowe, karkówka 1kg.
– podgardle wieprzowe 1 kg.
– dwie duże cebule,
– duża bułka pszenna,
– 5 jajek,
– przyprawy wg. uznania. ja dałem zioła podlaskie do pasztetów.
Serce i płuca pokrajać i pogotować ok 30 min w wodzie.
Wystudzić i zemleć na najdrobniejszym sitku. Wątrobę surową zemleć na najdrobniejszym sitku z dodatkiem soli. Mięso wieprzowe oraz podgardle i bułkę z cebulą zemleć na drobnym sitku.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dodać jajka i przyprawy jeszcze raz wymieszać
Napełnić formy, naciąć kratkę na wierzchu i piec w temp ok 170 stopni 60min.
Pasztet z cielęciną jest delikatny w smaku.
Smacznego