Pasztet z dzika
Składniki:
– 1kg okrawki mięsa z dzika tzw. gulaszowe czyli II kl,
– 0,5kg kg podgardla z dzika,
– 0,5 fileta z indyka,
– pół wątroby z dzika,
– 4 marchewki średniej wielkości,
– 2 szt selera,
– listek laurowy i ziele angielski do gotowania
– 0,5g/kg gałki muszkatołowej,
– 1g/kg jałowca,
– sól 17g/kg,
– 1g/kg pieprzu czarnego
– suszone grzyby
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w grube kawałki i lekko obsmażyć na gorącym tłuszczu. To samo zrobić z warzywami.
Wszystkie składniki włożyć do garnka lekko podlać wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie, suszone grzyby i pieprz do smaku. Wszystko dusić do miękkości na małym ogniu, aż się będzie rozpadało.
Wystudzić i zemleć na sitku 3mm, a następnie rozdrobnić blenderem lub kutrem. Do otrzymanej masy dodać:
– 4 jaja,
– 4 łyżki bułki tartej,
– startą gałkę muszkatołową, pieprz i jałowiec oraz sól.
Jeśli masa jest sucha należy dodać trochę wywaru, który pozostał po gotowaniu mięsa i warzyw. Można dodać jeszcze suszone krojone grzyby (np borowiki).
Masę przełożyć do foremek. Położyć na wierzch plasterki boczku z dzika.
Piec ok 1h. W temp. 180 st.
Smacznego