Pasztet z dzika

Pasztet z dzika

Składniki:

– 1kg okrawki mięsa z dzika tzw. gulaszowe czyli II kl,

– 0,5kg kg podgardla z dzika,

– 0,5 fileta z indyka,

– pół wątroby z dzika,

– 4 marchewki średniej wielkości,

– 2 szt selera,

– listek laurowy i ziele angielski do gotowania

– 0,5g/kg gałki muszkatołowej,

– 1g/kg jałowca,

– sól 17g/kg,

– 1g/kg pieprzu czarnego

– suszone grzyby

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w grube kawałki i lekko obsmażyć na gorącym tłuszczu. To samo zrobić z warzywami.

Wszystkie składniki włożyć do garnka lekko podlać wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie, suszone grzyby i pieprz do smaku. Wszystko dusić do miękkości na małym ogniu, aż się będzie rozpadało.

Wystudzić i zemleć na sitku 3mm, a następnie rozdrobnić blenderem lub kutrem. Do otrzymanej masy dodać:

–  4 jaja,

– 4 łyżki bułki tartej,

– startą gałkę muszkatołową, pieprz i jałowiec oraz sól.

Jeśli masa jest sucha należy dodać trochę wywaru, który pozostał po gotowaniu mięsa i warzyw. Można dodać  jeszcze suszone krojone grzyby (np borowiki).

Masę przełożyć do foremek. Położyć na wierzch plasterki boczku z dzika.

Piec ok 1h. W temp. 180 st.

Smacznego