Przepis dostałam od mojej koleżanki Beaty, która testowała go wielokrotnie. Beatko dzięki 🙂
Za jej przykładem postanowiłam go wypróbować i nie żałuję. Danie świetne na imprezkę, ale tez jako zwykła przekąska dla domowników zamiast np. zwykłej kanapki.
Składniki:
- Szpinak mrożony drobno krojony (najlepszy, w tzw. brykietach) 1 opakowanie;
- 4 jajka (lub same białka z tych jaj, jeśli mamy akurat do zagospodarowania);
- 2 łyżki masła;
- Sól, pieprz, czosnek – do smaku;
- Serek naturalny drobno mielony;
- Łosoś wędzony – kilka plastrów;
- Dodatki wg upodobań, np.; suszone pomidory, oliwki, kapary,…
Sposób przygotowania
Szpinak rozmrozić, odcisnąć z wody i przesmażyć na patelni na maśle doprawiając do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę (lub drobno posiekanym), solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.
Ubić sztywną pianę z 4 jej. Jeśli posiadamy żółtka można je dodać do szpinaku i powstałą masę dodać do białek. (Wykorzystanie żółtek nie jest konieczne).
Piekarnik nagrzać min. do 150 st C (ja najczęściej podnoszę do 170 st). Powstałą masę rozsmarować na papierze do pieczenia na placek o wymiarach ok. 20×30 cm i grubości ok. 1 cm. Piec ok. 10-15 min.
Po upieczeniu placek zostawić do całkowitego ostudzenia.
Przygotować nadzienie: serek naturalny przemielony doprawić, aby nie był zbyt mdły np. drobno posiekanym szczypiorkiem, rozdrobnioną rzodkiewką lub po prostu chrzanem białym. Łososia wędzonego pokroić w cienkie plastry. Pozostałe składniki: oliwki, suszone pomidory – osuszyć lekko i pokroić na mniejsze kawałki.
Ostudzony placek umieścić na folii (może być aluminiowa) posmarować serkiem, na nim ułożyć dodatki a na nich plastry łososia.
Całość ścisło zwinąć w roladę i umieścić w lodówce na kilka godzin lub całą noc. Kroić w plastry i rozkoszować się smakiem.
Uwagi
- Nawet, jeśli ktoś nie lubi szpinaku myślę, że powinien spróbować tego dania, bo smaku szpinaku w ogóle nie czuć J
- Wskazane jest żeby dodatki komponować według własnych upodobań, a wtedy potrzeby naszego podniebienia będą na pewno zaspokojone.
Życzę smacznego!