Salceson z dziczyzną
Składniki:
– ośrodek z dzika,
– ośrodek z jelenia,
– golonki wieprzowe 2 szt,
– skórki wieprzowe ok 1kg
– ozory wieprzowe 4szt,
– ścinki mięsa z dzika i jelenia ok 1kg.
– pieprz 1,5g/kg,
– majeranek wg. smaku,
– czosnek wg. smaku,
– jałowiec 0,5g/kg,
– kolendra 0,3g/kg,
– żołądki wieprzowe,
– peklosól 18g/kg,
– sól 18g/kg,
Płuca pokroić w kostkę i zasolić 18g soli na kg.
Skórki zasolić jw.
Pozostałe mięso zapeklowaćna sucho 48h peklosolą
Płuca sparzyć. Następnie wszystkie rodzaje mięsa gotować do stanu miękkości.
Po ostudzeniu pokroić i zemleć. Płuca i skórki na sitku 3mm, a pozostałe mięso pokroić.
Dodać przyprawy oraz wodę z parzenia w ilości takiej aby otrzymać klejąca masę, którą należy dokładnie wymieszać.
Umyć żołądki wieprzowe i napełnić ścisło farszem. Następnie zawiązać przędzą.
Parzyć w wodzie o temp ok. 75-78 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp. ok 72 stopnie.
Następnie sprasować na pod naciskiem i wystudzić.
Smacznego