Schab po Słowiańsku (tak go nazwaliśmy)
Przepis na to danie znajdziemy na różnych stronach wschodnich w internecie oraz na np. hiszpańskich !!! . Najczęściej jednak jest spotykany na stronach rosyjskich, co potwierdziła mi moje lepsza połówka.
Składniki:
– schab bez kości
– boczek
– cebula
– czosnek
– pieprz
– sól
– przyprawa, my użyliśmy naturalnej przyprawy do wieprzowiny Dary Natury.pl
oraz bawełna wędzarnicza, czyli sznurek i rękaw do pieczenia.
Schab należy przeciąć wzdłuż w zależności od grubości w trzech, czterech miejscach.
Następnie w nacięcia nacieramy czosnkiem, który wcześniej rozgniatamy. My daliśmy jeden ząbek wiejskiego czosnku na rozcięcie schabu o wadze 1,3kg. Posypujemy nacięcia przyprawą i solą.
Następnie wkładamy w nacięcia boczek (raczej tłusty, nie peklowany) pocięty na plastry grubości ok. 5mm oraz cebulkę pokrojoną w plastry, przekrojone na pół.
Wiążemy schab, sznurujemy jak szynkę do wędzenia za pomocą przędzy.
Wkładamy do rękawa i pieczemy w piekarniku ok. 1h w temp. ok. 180 stopni lub do uzyskania wewnątrz temp. ok. 70 stopni. Pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw i podpiekamy z zewnątrz schab na grillu, dla zarumienienia powierzchni.
Do tego po pieczeniu zlewamy powstały sos do garnuszka, dodajemy kilka łyżek śmietany, rozciśnięty ząbek lub dwa czosnku, oraz na koniec pociętą świeżą natkę pietruszki. Tak powstaje sos do tego mięska.
Możemy podawać z ziemniakami i surówką jak kto lubi.
Gotowe, smaczne i soczyste danie.