SCHAB Z SZYNKOWARU SZPIKOWANY CZOSNKIEM wg. Izy

– 1 kg.schabu bez kości
– główka polskiego czosnku
– małe opakowanie majeranku
– 1,5 łyżeczki soli peklowej
– 1,5 łyżeczki żelatyny
– pieprz świeżo mielony
– 100 ml wody

Czosnek obieramy ,solimy odrobiną soli peklującej. Nożem nakłuwamy schab i wkładamy ząbki czosnku co kawałek. Posypujemy solą ,majerankiem ,pieprzem żelatyną i dokładnie oklepujemy. Szynkowar wykładamy woreczkiem ,wkładamy mięso ,wlewamy wodę ,zakręcamy woreczek lub zawiązujemy go ,wkładamy do lodówki .Tym razem trzymałam ponad 48 godzin .Wkładamy go garnka z wodą ( poziom równy wsadowi) i parzymy w temperaturze 70-80 stopni przez 2 godziny (czas mierzę od momentu pojawienia się bąbelków ) .Zostawiamy do wystudzenia ,zdejmujemy sprężynę ,wstawiamy na noc do lodówki .