Ser podpuszczkowy

Składniki:

  • mleko od krowy 20l
  • zsiadłe mleko lub kefir 200g,
  • podpuszczka
  • sól
  • zioła, jakie kto lubi, czosnek, prowansalskie, czosnek niedźwiedzi.

Mleko podgrzać do temp. ok38 stopni. Dodać sól (dwie łyżeczki) kwaśne mleko i podpuszczkę 4-5 kropli na litr (rozcieńczona na wodzie) dodać zioła jeżeli mają być lub można zrobić śmietankowy bez dodatku ziół.

Energicznie wymieszać składniki i odstawić.

Po utworzeniu się skrzepu pociąć go na duże kawałki.

Wyłowić masę srową sitem i przełożyć do durszlaka w którym będzie ociekać i nabierać kształtu.

Zostawić do odciekania na 1 dobę w temperaturze pokojowej, co kilka godzin przewracać.

Następnego dnia wrzucić do solanki na 4 godziny.Ja daję 50g soli na 1 litr wody.

Wyjąć, ponownie włożyć do durszlaka do obeschnięcia na 1 dobę w chłodnym pomieszczeniu.

Serwatki nie wylewamy. Można jej użyć do wypieku chleba lub zrobić ser Ricotta.

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego