Szuba

Śledź pod pierzynką inaczej warstwa śledziowa zwana też szubą

Zazwyczaj potrwa ta przygotowywana jest w sposób tradycyjny, tzn.: w szklanej salaterce warstwami układane są warzywa, jajka i śledź. Poszczególne warstwy przekładane są sosem majonezowym.

Rosjanki jednak często przygotowują tę przystawkę w innej formie, co nie wpływa znacząco na smak, ale poprawia moim zdaniem wygląd.

Składniki:
-4 buraki średniej wielkości,

– 3 średnie ziemniaki,

– 4 średnie marchewki,

– 2 jajka,

– 2 płaty śledziowe (lub matiesy), najlepiej z śledzi solonych,

– 1 mała cebula,

– ok. 6 łyżeczek żelatyny,

– mały słoiczek majonezu,

– pieprz – do smaku.

Sposób przygotowania:

Warzywa ugotować w mundurkach (można też upiec) a jajka na twardo. Ugotowane i obrane warzywa zetrzeć na tarce (wszystkie oddzielnie): buraki na grubych oczkach, marchewkę – na drobnych, a ziemniaki najlepiej przepuścić przez praskę. Jajka drobno posikać lub również zetrzeć, cebulę drobno posiekać, a płaty śledziowe pokroić w cienkie paseczki. Poczekać aż wszystkie warzywa przestygną. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.

Starte buraki lekko odsączyć, a następnie dodać do nich rozpuszczona żelatynę i odstawić na trochę do lodówki, aby żelatyna zaczęła wiązać.

Następnie buraki położyć na warstwie folii spożywczej, ułożyć w prostokąt i lekko docisnąć. Doprawić solą.

Na buraki ułożyć marchew. Warstwa marchwi powinna być nieco cieńsza niż warstwa buraków. Doprawić solą, docisnąć i posmarować majonezem.
Na utartą marchewkę wyłożyć ziemniaki. Nieco cieniej niż poprzednio marchew. Doprawić solą i majonezem.
Na ziemniaki położyć warstwę jaj, która również musi być nieznacznie niższa od poprzedniej. Dodać sól i majonez. Na środku w pasek układamy śledzia z cebulką.

Wszystko dokładnie i ścisło zwinąć i wstawić do lodówki (najlepiej na noc) do schłodzenia.

Roladę można dekorować według uznania, najlepiej jednak majonezem i pietruszką.

Uwaga!

Ilość składników w tej przystawce zależy wyłącznie od gustu i upodobań konsumentów, więc można je dowolnie modyfikować.

Smacznego