Składniki:
- 2kg ziemniaków z dużą zawartością krochmalu
- boczek surowy i wędzony (50/50) 30 dkg
- czosnek
- cebula
- majeranek nie za dużo
- sól i pieprz
- 2-3 jajka w całości
Ziemniaki po obraniu starkować. Odcedzić na sicie nadmiar wody. Wodę odstawić aby postał i wytrącił się krochmal.
Pokroić drobno cebulę, boczek i podsmażyć na patelni.
Do startej masy ziemniaczanej dodać krochmal, bez wody, cebulę z boczkiem, czosnek i przyprawy oraz jajka.
Wymieszać. Można dołożyć 2-3 łyżki mąki pszennej
Blachę wysmarować smalcem. Posypać bułką tartą i wylać masę.
Na wierzchu można położyć cienkie plastry boczku
Piec ok. 1h w temp. min 180 stopni
Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe
Smacznego