Składniki:
- 0,5kg tłustego twarogu
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- jedno żółtko
- sól do smaku
Dodatki: dowolne zioła, szynka, najlepiej dojrzewająca
Twaróg rozdrabniamy widelcem lub mikserem w garnku w którym będziemy go topić. Posypujemy sodą, mieszamy i odstawiamy w kuchni na 2-3 godziny.
Po tym czasie garnek stawiamy na malutkim ogniu lub w kąpieli wodnej, czyli do drugiego garnka z wodą. Grzejemy na małym ogniu i topimy twaróg, do momentu uzyskania jednolitej masy bez grudek. Masę ciągle mieszamy. Dodajemy żółtko rozrobione w szklance z 1 łyżką wody. Mieszamy.
Następnie solimy do smaku i dodajemy ulubione dodatki.Mieszamy i przelewamy do słoiczków lub do osłonek poliamidowych.
Studzimy.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Smacznego