Składniki:
- golonki wieprzowe
- papryka ostra + słodka: 0,5g/kg i 1g/kg
- pieprz 1,5g/kg
- czosnek 2g/kg
- sos sojowy bez dodatków, może byś sos sojowy grzybowy, ale jest ciemny!
- peklosól 17g/kg
- puszki metalowe lub słoiki
Przygotowanie
Z golonek wykrawamy kości, a uzyskane mięso kroimy w kostkę ze skórą.
Peklowanie
Następnie nacieramy kawałki mięsa peklosolą i odstawiamy do lodówki na 48h.
Mieszanie
Zapeklowane mięso mieszamy, dodajemy przyprawy oraz do 5% wody. Można dodać emulsję ze skórek, wtedy konserwa będzie bardziej zwarta, ale trudniejsza do wybrania np. ze słoika.
Wymieszane mięso wkładamy do wcześniej przygotowanych konserw. Zamykamy.
Obróbka termiczna
Konserwy sterylizujemy w szybkowarze 80 minut. Puszki chłodzimy w lodowatej wodzie, a słoiki na powietrzu. Przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu.
Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego!