Surowce:
- golonki wieprzowe tylne ze skórą,
- papryka ostra + słodka, 0,5g/kg i 1g/kg
- pieprz 1,5g/kg
- czosnek 2g/kg
- sos sojowy bez dodatków, może byś sos sojowy grzybowy
- peklosól 17-20g/kg
- osłonki barierowe (termokurczliwe)
Z golonek wykrawamy kości. Uzyskane mięso kroimy w kostkę około 4x4cm i peklujemy na sucho stosując 17-20g peklosoli na kg mięsa oraz jedną łyżkę sosu sojowego. Czas peklowania 48h w temperaturze 6 stopni.
Po zapeklowaniu kawałki mięsa mieszamy, dodajemy przyprawy do smaku oraz trochę wody podczas mieszania nie więcej jak 2-3%. Można dodać 1-2 łyżeczki żelatyny na kg. Po wyrobieniu, wymieszaniu napełniamy ścisło osłonki barierowe usuwając puste miejsca z powietrzem. Masujemy i zawiązujemy przędzą osłonki.
Wodę w naczyniu do parzenia podgrzewamy do ok. 80-85 stopni. Wkładamy golonki w osłonkach barierowych. Parzymy około 3-4h. Następnie studzić w zimnej wodzie 10-15 min i dalej w pozycji wiszącej do temperatury poniżej 15 stopni. Następnie przechowujemy w lodówce.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Smacznego