Pierś dojrzewająca z kaczki

Składniki:

  • piersi z kaczki ze skórą (u mnie z dzikiej)
  • przyprawa aromatyczna 20g/kg
  • miód 1 łyżka
  • jogurt naturalny 2 łyżki na kg mięsa
  • jałowiec 1,5g/kg
  • rozmaryn gałązka

Sposób wykonania:

Przyprawę aromatyczną mieszamy z pozostałymi przyprawami i jogurtem. Piersi wkładamy do pojemnika i nacieramy przygotowaną mieszanką. Układamy w pojemniku, lekko przykrywamy, nie zamykamy szczelnie i odstawiamy na dobę w temp pokojowej. Następnie przenosimy do zimnego pomieszczenia (temp do 10 stopni)  na 3-4 dni. Codziennie przekładamy piersi, kontrolujemy zapach. Po tym czasie piersi płuczemy w wodzie i zawieszamy na hakach w chłodzie na dobę. Następnie po osuszeniu wędzimy zimnym dymem kilka raz, co najmniej 3-5 z odstępami kilkudniowymi, po kilka godzin. Możemy po wędzeniu piersi konsumować lub zapakować próżniowo i przechowywać w chłodzie celem dalszego dojrzewania.

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Smacznego