Składniki:
- piersi z kaczki ze skórą (u mnie z dzikiej)
- przyprawa aromatyczna 20g/kg
- miód 1 łyżka
- jogurt naturalny 2 łyżki na kg mięsa
- jałowiec 1,5g/kg
- rozmaryn gałązka
Sposób wykonania:
Przyprawę aromatyczną mieszamy z pozostałymi przyprawami i jogurtem. Piersi wkładamy do pojemnika i nacieramy przygotowaną mieszanką. Układamy w pojemniku, lekko przykrywamy, nie zamykamy szczelnie i odstawiamy na dobę w temp pokojowej. Następnie przenosimy do zimnego pomieszczenia (temp do 10 stopni) na 3-4 dni. Codziennie przekładamy piersi, kontrolujemy zapach. Po tym czasie piersi płuczemy w wodzie i zawieszamy na hakach w chłodzie na dobę. Następnie po osuszeniu wędzimy zimnym dymem kilka raz, co najmniej 3-5 z odstępami kilkudniowymi, po kilka godzin. Możemy po wędzeniu piersi konsumować lub zapakować próżniowo i przechowywać w chłodzie celem dalszego dojrzewania.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Smacznego