Jabłecznik z lukrem

Jabłecznik  z lukrem

Składniki:
– 4 jaja
– 1 szkl cukru
– 1 szkl mąki tortowej
– 1 szkl mąki ziemniaczanej
– 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 250 g tłuszczu
– cynamon lub przyprawa do szarlotki
– szczypta soli
– 1.5 kg jabłek startych na tarce ( łezki)
Wykonanie :
Tłuszcz rozpuścić i zostawić do ostygnięcia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać.
Po całkowitym ubiciu dodać żółtka i później przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec letni tłuszcz.


Ciasto dzielimy na dwie równe części i jedną część wylewamy na blachę do zapieczenia od 10-15 min w temp 170 stopni. W między czasie ścieramy jabłka.
Ciasto podpieczone..
Wykładamy starte jabłka i posypujemy cynamonem lub przyprawą do szarlotki.


Wylewamy drugą część ciasta i ponownie do piekarnika na 30 min.
Ciasto upieczone..
Kiedy ostygnie polewamy lukrem i można jeść