Boczek prasowany parzony

Boczek prasowany parzony


Kolejna produkcja boczku. Bardzo prosty przepis.

Surowce i materiały:
– boczek jak najchudszy ze skórą

– żelatyna,
– pieprz
– listek laurowy
– peklosól
– torebki do pieczenia
– praska

Boczek peklujemy na sucho 48h. Peklosól 17-20g/kg.
Do praski wkładamy torebkę, na dno sypiemy troszkę żelatyny, ze dwa listki laurowe, kładziemy I warstwę boczku skóra do dołu. Posypujemy żelatyną i na to kładziemy II warstwę boczku bez skóry, posypujemy żelatyną. Następnie kładziemy III warstwę boczku skóra do góry. Na wierzch listki laurowe. Pomiędzy warstwy można posypać troszkę pieprzu.
Zawiązujemy, ściskamy w prasce i parzymy 1,45-2h w wodzie o temp. ok 75 stopni.

Efekt końcowy:
Smacznego