Składniki:
- pomidory czerwone 8kg
- cebula 2,5kg
- papryka czerwona 2 szt (duże)
- papryka chili 4 szt
- jabłka kwaśne 1kg
- ocet balsamiczny ½ szklanki
- sól 6 łyżek
- gorczyca mielona 6 łyżeczek
- bazylia czerwona 2 garści
- melasa trzcinowa 2 łyżki
- olej rzepakowy 2 szklanki
Warzywa i owoce pokroić, zemleć na drobnym sitku, dodać papryczkę chili, przyprawy i sól i melasę. Gotujemy wszystko ok. 1 h na małym ogniu. Odstawiamy w chłodne i następnego dnia miksujemy wszystko np. blenderem na gładka masę, gotujemy ponownie 1-2 h (tyle czasu aż otrzymamy pożądaną konsystencję) dodajemy olej, jeszcze troszkę gotujemy. Gorący ketchup przelewamy do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i odstawiamy w chłodnym miejscu. Tak przygotowany przechowywany w chodnej piwnicy wytrzyma do przyszłego lata.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Smacznego