Składniki:
– I z jelenia 1,5kg,
– II z dzika 0,75kg,
– III z dzika 0,25kg-
– tłuszcz z dzika 0,1kg.
– peklosól 17-20g/kg,
– pieprz 1,2g/kg,
– gałka muszkatołowa 0,3g/kg,
– cukier 1,5g/kg,
– osłonki białkowe fi >60mm
Mięso pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48h. Tłuszcz posolić. I z jelenia zemleć na sitku 10mm, II z dzika na sitku 6mm, III z dzika na sitku 3mm i kutrować lub rozdrobnić malakserem.
Mięsa połączyć i dokładnie wymieszać. Słoninkę pokroić w plastry i dodać do masy. Osłonki zamoczyć i następnie napełnić farszem ścisło.
Osadzać ok 2h. Wędzić ciepłym dymem do uzyskania ciemno brązowej barwy. Następnie parzyć w wodzie o temp. 75-78 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp. ok 72stopnie. Osuszyć. Następnego dnia wędzić zimnym dymem ok 2h.
Powiesić do wyschnięcia na okres co najmniej 1 tygodnia (w temp. ok 8-10 stopni).
Smacznego.