Kiełbasa palcówka
Palcówka to tradycyjna kiełbasa wieprzowa w cienkim jelicie, z mięsa surowego, podsuszana. Była wyrabiana w domach bez użycia maszynek do mielenia mięsa i nadziewarek. Czasem mówi się że jest to kiełbasa biednych, ponieważ nie była wędzona i robiona była z okrawków wieprzowiny.
Moja wersja jest zrobiona z szynki, nadzienie odbyło się nadziewarką , lecz trochę niestarannie, aby imitować nadziewanie palcem.
Składniki:
– 5 kg wieprzowiny kl. I z szynki lub łopatki,
– 0,5kg słoniny lub tłustego boczku,
– peklosól 16g/kg,
– pieprz 1g/kg,
– ziele angielskie 0,5g/kg,
– majeranek 0,5g/kg,
– czosnek 1,5-3 g/kg,
– jelita wieprzowe kal +28mm
Mięso pokroić w kostkę 2x3cm, a słoninę w paski 0,5×0,5 cm.
Wymieszać razem dodać peklosól i zioła. Można dodać ok 5% wody. Wstawić do lodówki na 1 dobę.
Następnie napełnić osłonki.
Ja dodatkowo lekko obwędziłem kiełbaski zimnym dymem przez ok 3h.
Powiesić na kije w przewiewny mi ciepłym miejscu na 1-2 doby.
Następnie przenieść do chłodnego i wilgotnego pomieszczenia o temp ok. 10 stopni na co najmniej 2 tygodnie.
Prosta i smaczna