Składniki:
– wieprzowina kl. I – 2kg,
– wieprzowina kl. II – 3kg,
– peklosól 19g/kg,
– cukier 2g/kg,
– pieprz naturalny 1,5g/kg,
– majeranek 0,5g/kg,
– czosnek 0,5g/kg
– gorczyca 1g/kg,
– jelita 32-36mm,
Mięsa pociąć w kostkę i zapeklować 48h.
Następnie mięso kl. I i II rozdrobnić na sitku 13mm.
Wymieszać razem do uzyskania kleistości. Dodać przyprawy w trakcie mieszania. Napełnić ściśle kiełbaśnice. Podzieliłem w parki o długości ok 35cm.
Osadzać ok 12-24h w temp. 10 stopni.
Wędzić zimnym dymem 2 x przez dwa dni do uzyskania barwy żółtobrązowej.
Dosuszyć w pomieszczeniu o temp. 10-12 stopni.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego