Metka wieprzowa

Składniki:

  • mięso wieprzowe IIkl. tłuste (np boczek),
  • mięso wieprzowe kl. III (błony, golonka, itp.),
  • peklosól 20g/kg,
  • cukier 2g/kg,
  • pieprz naturalny 1,5g/kg,
  • papryka słodka 1g/kg,
  • osłonki białkowe lub celofanowe takie w których można potem wędzić,

Mięso kroimy w kostkę i mielimy na sitku 3mm.

Mięso kl. III kutrujemy lub mielemy na sitku 3mm 3 razy. Mieszamy razem dokładnie i dodajemy pozostałe składniki oraz peklosól i cukier.

Wymieszaną masą napełniamy ściśle osłonki. Osadzamy ok 1-2 dni w temp. lodówkowej czyli ok 6 stopni.

(Metka na pierwszym planie).

Wędzimy zimnym dymem przez 2 dni po ok. 6-8h.

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego