Składnika i dodatki:
– mięso z jelenia 60%
– mięso z dzika 30%
– tłuszcz z dzika 10%
– czosnek do smaku,
– peklosól,
– zestaw przypraw do wiejskiej 7g/kg,
– papryka 1g/kg,
– jelita kal. 28
Mięso sklasyfikowa, pokroić w kostkę i zapeklowac na sucho 17g peklosoli na kg 5 dni. Tłuszcz zasolić.
Mięso I klasy zemleć na szarpaku, mięso III klasy zemleć na sitku 3mm. Tłuszcz zemleć na sitku 6mm.
Wszystkie miesa wymieszać dodać czosnek + przyprawy. Napełnić jelita i osadzać kilka godzin w temp ok 8stopni.
Wędzić dymem o temp. 40-50 stopi do uzyskania odpowiedniego koloru. Parzyć do uzyskania temp wewnątrz ok 70 stopni.
Można drugi raz obwędzić dymem zimnym dnia następnego.
Smacznego