Kiełbasa z koguta ze skórkami

Kiełbasa z koguta ze skórkami – drobiowa

Składniki:

– mięso z koguta czerwone (uda) 3kg,

– mięso wieprzowe kl II 1 kg,

– skórki z koguta 1 kg,

– pieprz 1g/kg,

– czosnek 1-3g/kg,

– kolendra mielona 0,5g/kg,

– jelita wieprzowe kal 32+

– peklosól 18g/kg,

Wszystkie rodzaje mięsa pokroić i zapeklować 2-4 dni. Skórki zasolić (18-20 g soli na kg).

Następnie skórki włożyć do wrzątku i gotować do stanu miękkości w zależności od wieku kogutów. Ostudzić i zemleć na sitku 3mm.

Mięso wieprzowe kl. II zemleć na sitku 6-8mm, a czerwone z koguta na sitku 3mm.

Wszystkie rodzaje mięsa wymieszać i dodać przyprawy oraz niewielką ilość wody w razie potrzeby. ok 5% max.

Napełnić ściśle osłonki odkręcając w odcinki ok 30cm.

Osadzać ok 1h. Powiesić do ciepłej wędzarni i osuszyć powierzchnię.

Wędzić w temp. ok 50-60 stopni do uzyskania brązowej barwy, następnie parzyć w wodzie o temp. ok 75 stopni do uzyskania wewnątrz temp ok. 70 stopni. Ostudzić.

Dodam, że kiełbasa z dużą ilością wcześniej gotowanych skórek jest po wystygnięciu troszkę galaretowata, co niektórzy mogą uznać za błąd w sztuce, ale ten efekt był zamierzony i bardzo smaczny.

Smacznego