Kiełbaska biała selerowa

Składniki:

  • karkówka wieprzowa 3,5kg
  • golonka wieprzowa bez skóry 1,5kg
  • woda do 10%
  • pieprz mielony 1,5g/kg
  • majeranek 3g/kg
  • sól selerowa 20-24g/kg
  • czosnek świeży 2 główki
  • jelita wieprzowe kal 32+

Karkówkę klasyfikujemy. Mięso kl I rozdrabniamy na sitku 8 mm, mięso wieprzowe kl. II na sitku 5 mm, a mięso z golonek na sitku 3mm.

Mieszamy wszystkie rodzaje mięsa, dodajemy przyprawy, sól i wodę. Wyrabiamy masę dokładnie, aż nabierze kleistości.

Napełniamy jelita i odkręcamy w odcinki o długości ok 12-15cm. Odkładamy na ok. 8 h w temp. 10 stopni.

Użycie soli selerowej zmienia nieco smak wyrobu oraz bez użycia peklosoli nadaje sparzonej kiełbasce w przekroju lekko różowej barwy.

Kiełbaski możemy użyć do barszczu, bigosu, sparzyć i zjeść z chrzanem, … lub zamrozić na surowo i sparzyć przed konsumpcją.

Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe

Smacznego