Kiełbaski serdelkowe – wieprzowo wołowe
Składniki i surowce:
– mięso wieprzowe II 3kg
– boczek 2kg
– mięso wołowe II 3kg
– peklosól 17g/kg
– jelita kal. 28mm
– zestaw przypraw do kiełbasy szynkowej 7g/kg
– mleko w proszku
– woda zimna lub lód
Wszystkie mięsa pokroić w kostkę i zapeklować 48h.
Zmielić na siatce 3mm.
Następnie za pomocą blendera zmiksować mięso lub użyć kutra dodając 15% zimnej wody i ok 20g mleka w proszku na kg masy.
Otrzymane masy mięsne połączyć mieszając dodać przyprawę i starannie wymieszać.
Napełnić jelita i osadzać ok 2h.
Wędzić ciepłym dymem do uzyskania jasnobrązowego koloru.
Parzyć przez ok 30min do uzyskania wewnątrz temp ok. 70 stopni w wodzie o temp 75stopni.
Studzić.
Zajadać
Smacznego