Kurczak wędzony wg. Dziadka
Surowce:
- kurczak najlepiej wiejski (ja tylko takiego używam),
- sól kamienna nie jodowana 50g/litr H2O
- włoszczyzna
- woda
Solenie
Najpierw kurczaka należy zasolić dając 50g soli na litr wody w temp. lodówkowej pk. 24h.
Parzenie
Następnie do dużego garnka wlać tyle wody, aby zakryły nam kurczaka lub kurczaki. Włożyć włoszczyznę i podgrzać do ok. 80-85 stopni. Włożyć kurczaka gdy woda będzie miała ok 80 stopni max. Utrzymywać cały czas temp. wody ok 75 stopni i parzyć (nie gotować!!!) kurczaka przez ok 1,5 h do momentu osiągnięcia przy kości w najgrubszym mięśniu (np. pierś) temp. ok 70 stopni. Po sparzeniu wyjąć z rosołu kurczaka do obsuszenia.
Wędzenie
Po wyschnięciu kurczaka zawieszamy go w wędzarni i wędzimy ciepłym dymem o temp ok. 40-50 stopni do momentu uzyskania złotej skórki.
Studzimy i gotowe.
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego