Składniki:
- opieńki 3kg
- pieczarki 2kg
- marchew 1 kg
- cebula 0,5kg
- koncentrat pomidorowy 0,5kg
- pieprz
- papryka słodka i ostra
- sos sojowy
- olej
- sól
Sposób przygotowania
Do wykonania tego typu pasty nadają się twarde grzyby leśne.
Obgotowane, sparzone i przestudzone grzyby rozdrabniamy na sitku 6mm.
Marchewkę tarkujemy na wiórki, cebulę kroimy w dość drobną kostkę. Pokrojoną cebulę należy zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy marchew i dalej smażymy do momentu, aż zacznie zmieniać kolor. Dodajemy rozdrobnione grzyby i wszystko dalej dusimy na małym ogniu. W razie potrzeby można dolać oleju lub odrobinę wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Dusimy wszystko jeszcze kilka minut.
Gorącą pastę przekładamy do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoików. Jeśli pasta zostanie szybko skonsumowana to nie musimy jej pasteryzować. W przeciwnym przypadku czekamy, aż wystygnie i pasteryzujemy słoiki 20min. Czas mierzymy od momentu „bulgotania” wody.
Pasta jest idealna na kanapki, zapiekanki.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Smacznego