Lunchmeat z galaretką
Surowce:
– II wieprzowa (z łopatki) 2kg
– III wieprzowa (ścięgniste) 0,3kg
– III wołowa 0,2kg
Przyprawy:
– peklosól 17g/kg
– pieprz biały 1g/kg
– kolendra mielona 1,5g/kg
– czosnek granulowany ile kto lubi do smaku
– żelatyna ok. 1-2 łyżeczki na kg wyrobu
– osłonki barierowe
Mięso II zemleć na sitku 6mm, III zemleć na sitku 3mm.
Wymieszać zmielone mięsa razem z przyprawami i peklosolą. Włożyć na 24h do lodówki. Napełnić osłonki barierowe (termokurczliwe) tak, aby nie było powietrza.
Parzyć 1,45h w wodzie o temp. 75 stopni. Schłodzić do całkowitego wystygnięcia w pozycji wiszącej do temp wewnątrz poniżej 10 stopni.
Smacznego