czyli boczek wędzony dodatkowo zrolowany.
Składniki:
– boczek wieprzowy,
– peklosól 17-21g/kg,
– pieprz 2g/kg,
– czosnek do smaku jak kto lubi,
Boczek formujemy w kształcie prostokąta. Skurujemy – zdejmujemy skórę.
Peklujemy na sucho nacierając peklosolą. Czas peklowania od 2 do 7 dni.
Następnie rolujemy boczek, strona tłustszą na zewnątrz. Sznurujemy jak szynkę.
I tu najważniejsza zmiana: NAIPIERW PARZYMY NASTĘPNIE WĘDZIMY!!!
Parzymy w wodzie o temp. ok 75 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp. ok. 70 stopni.
Wyjmujemy i wieszamy do ocieknięcia i wysuszenia powierzchni.
Wycieramy (osuszamy) powierzchnie boczku papierowymi ręcznikami.
Wędzimy ciepłym dymem temp. ok 40-50 stopni, do uzyskania jasno słomkowego koloru.
Studzimy lub zjadamy na ciepło.
Smacznego