Surowce:
– ryba (morszczuk, mintaj, dorsz, …) ok 300g mięsa, a nie mrożonej ryby – z 1 kg mrożonych płatów zostaje ok 300g mięsa po sparzeniu ryby!!!
– makrela (pół) lub szprotki (kilka szt)
– ryż biały 100g
– przecier pomidorowy 120g
– cebula 200g
– sól 15g
– sos sojowy
– papryka słodka 3g
– papryka chili 1,5g
– woda z gotowania ryb 0,2l
Rybę po rozmrożeniu wrzucić na 15 min do gotującej się wody. Ostudzić i zmielić na sitki 3mm razem z obrana połowa makreli lub szprotkami.
Cebulkę zarumienić na patelni. Ostudzić zemleć na sitku 3mm.
Ryż gotować z dodatkiem 200g wody przez ok 10min, tak aby był lekko twardy.
Rybę, cebulę, przecier i przyprawy wymieszać dokładnie z wodą i na koniec dodać ryż.
Wszystko wymieszać, napełnić słoiczki i pasteryzować przez 30min w gotującej się wodzie.
Smacznego