Grill, ruszt, wok, kazan
Kolejny sprzęt tym razem w ogrodzie. Zamierzam wykorzystywać go jako palenisko do grilla, podgrzewacz do kazana oraz troszkę nietypowo bo będę na nim pasteryzował i sterylizował konserwy 🙂
Piecyk zwrócił moją uwagę z racji nietuzinkowego wykonania. Jest to odlew z żeliwa, przez to jest ciężki bo waży 26kg, ale to też zaleta. Jest stabilny i długo trzyma ciepło. Producentem i pomysłodawcą jest polskia dlewnia firma: MODLELEIPROTOTYPY BARTOSZ POLAK.
Dodatkowo do piecyka zamówiłem ruszt z myślą o podgrzewaniu garnków, szybkowaru oraz płyta grillowa i korona do postawienia kazana.
Pierwsze uruchomienie piecyka miało miejsce w dość niskiej temperaturze +3 stopnie. Piecyk został rozgrzany, a później zakonserwowano wszystkie elementy olejem jadalnym.
Piecyk szybko nagrzewa się i pozwala na spalanie szczap drewna czy gałęzi.
Płyta grilla osiąga temperaturę około 230-260 stopni.
Teraz będę testował piecyk pod kątem wyrobu domowych konserw na świeżym powietrzu 🙂
Wkrótce więcej informacji z poligonu ogrodowego 😉
Po przepisy, porady zapraszam również na naszą grupę Wyroby Domowe
Smacznego